Εύβοια

Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί, μετά την Κρήτη, του ελληνικού αρχιπελάγους και το τρίτο μετά την Κύπρο της ανατολικής Μεσογείου. Συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω της παλιάς γέφυρας αλλά και της νέας κερεμαστής γέρφυρας της Χαλκίδας. Διαθέτει υπέροχες παραλίες, πυκνά πευκοδάση, μνημεία, ιαματικές πηγές, φιλόξενους ανθρώπους και ποιοτικό φαγητό. 
Η Εύβοια χωρίζεται σε τρία γεωγραφικά διαμερίσματα: τη βόρεια, την κεντρική και τη νότια. Σημαντικότατα αστικά κέντρα μετά την πρωτεύουσα Χαλκίδα είναι η Aιδηψός, το Aλιβέρι, η Aμάρυνθος, η Aρτάκη, το Bασιλικό, η Eρέτρια, η Iστιαία, η Kύμη, η Kάρυστος και η Λίμνη. Oι ψηλότερες κορυφές της είναι η Δίρφυς, το Kανδήλι και το όρος Όχη. Έχει άριστα ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή, που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τον απαιτητικότερο επισκέπτη ενώ και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδανικές τις περισσότερες μέρες του χρόνου.


Η ακρογυαλιά της Δάφνης

Στο βόρειο τμήμα της Εύβοιας βρίσκουμε καταπράσινα βουνά, γραφικούς οικισμούς όπως η  Λίμνη, ιαματικές πηγές στην Αιδηψό και στα Γιάλτρα, ενώ στη μεγάλη ακτογραμμή υπάρχουν  μοναδικές παραλίες. Στην κεντρική Εύβοια βρίσκεται η πρωτεύουσα Χαλκίδα και πολλά όμορφα θέρετρα με οργανωμένες παραλίες.
Η Νότια Εύβοια ξεχωρίζει για τα όμορφα φαράγγια, τις δαντελωτές ακρογιαλιές και τις αμμουδερές παραλίες. Ο υγρότοπος του Δύστου, το ορεινό συγκρότημα της Όχης, το θρυλικό Κάβο Ντόρο, και τα γνωστά Δρακόσπιτα χαρακτηρίζουν την ιστορίκή εικόνα του νότιου τμήματος. Στο Νομό Ευβοίας ανήκει και το πανέμορφο, γραφικό νησί της Σκύρου στο οποίο μπορεί κάποιος να φτάσει με πλοίο από την Κύμη Ευβοίας μέσα σε μιάμιση ώρα.


Παραλίες

Η Εύβοια έχει πολλές παραλίες που ανταποκρίνονται σε όλα όσα μπορεί να επιθυμήσει ο ταξιδιώτης, από τις πιο κοσμικές και οργανωμένες μέχρι τους απόμερους, αδάμαστης ομορφιάς κολπίσκους. Από την μία πλευρά οι ακτές βλέπουν στο Αιγαίο και από την άλλη είναι στον Ευβοϊκό κόλπο. Η φύση προσφέρει απλόχερα πολλές παραλίες με λευκή άμμο, άλλες με μεγάλα βότσαλα, εκτενείς ακρογυαλιές αλλά και μικρούς γραφιικούς κόλπους, τοπία που γεφυρώνουν την πυκνή βλάστηση με τα καθαρά γαλαζοπράσινα νερά.
Σε πολλές από αυτές τις υπέροχες παραλίες μπορεί κάποιος να κατασκηνώσει σε οργανωμένο κάμπινγκ ή να γευτεί τις ανέσεις των ποικίλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων. Πολύ κοντά στη Χαλκίδα βρίσκουμε τον Άγιο Μηνά, τα Αστέρια, τις Ροδιές, τη Λιανή Άμμο. Οι Αλυκές είναι η αγαπημένη πλαζ της νεολαίας με all day beach bars, παιχνίδια και θαλάσσια σπορ.


Η δημοφιλής παραλία Αλυκές στη Δροσιά

Στη Βόρεια Εύβοια το ενδιαφέρον του επισκέπτη κεντρίζουν η Λίμνη, οι Ροβιές, που συνδυάζουν ιδανικά βουνό και θάλασσα, τα Λουτρά Αιδηψού. Οι βόρειες ακτές της διαθέτουν ελκυστικές παραλίες που συνδυάζουν όμορφη φύση με καθαρά νερά: Αγιόκαμπος, Νέος Πύργος, Ωρεοί, Πευκί, επίνειο του Αρτεμισίου, είναι κάποιες από τις πιο συχνά επισκέψιμες τοποθεσίες. Στις ανατολικές ακτές της Βόρειας Εύβοιας οι παραθεριστές μπορούν να ανακαλύψουν τα Βασιλικά, το Ψαροπούλι, το Λουτρό, την Αγκάλη, την σύγχρονα αξιοποιημένη παραλία της Αγίας Άννας με την εκτεταμένη αμμουδιά, την Κρύα Βρύση και το Πήλι.
Μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού είναι η Χιλιαδού, μια εξωτικής ομορφιάς παραλία με άμμο και βότσαλα στην κεντρική Εύβοια, στην πλευρά που βλέπει προς το Αιγαίο. Στο κεντρικό τμήμα βρίακονται επίσης η Ερέτρια και η Μαλακώντα, η Δάφνη, και η πανέμορφη αμμουδερή Κορασίδα.
Πολλές είναι και οι παραλίες που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες στη Νότια Εύβοια, από την κοσμική Κάρυστο, το ήσυχο Ελαφολίμανο μέχρι τη μαγευτική και λίγο δυσπρόσιτη ακτή του Αγίου Δημητρίου. Ιδιαίτερα αγαπητή παραλία είναι η Μεγάλη Άμμος κοντά στο Μαρμάρι, ιδανικός προορισμός για wind surf ενώ εντυπωσιακή είναι και η παραλία Ποτάμι στην πλευρά του Αιγαίου.

 
 
Η μοναδικής ομορφιάς Χιλιαδού
 

 

Χαλκίδα

Στο κοντινότερο σημείο με τη Στερεά Ελλάδα είναι κτισμένη η μεγαλύτερη πόλη του νησιού, η Χαλκίδα στο κέντρο στης οποίας διακρίνεται η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας, η μία από τις δύο ενώσεις του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η κύρια μετακίνηση των οχημάτων από και προς την Ευβοια γίνεται από την νέα υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας, από τις μεγαλύτερες κρεμαστές γέφυρες της Ευρώπης.
Η Χαλκίδα απέχει μόλις 80 χλμ. από την Αθήνα, γεγονός που την καθιστά συνηθέστατο προορισμό για σύντομες απόδρασεις από τη μεγαλούπολη. Χάρις στη σημαντική γεωγραφική της θέση, υπήρξε σταυροδρόμι ιδεών και πολιτισμών από τα αρχαία χρόνια. Σήμερα, η νέα πόλη, χτισμένη στις δυο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου παρουσιάζει ένα κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που συνδυάζει το όμορφης αισθητικής περιβάλλον με τις οργανωμένες υπηρεσίες προς τον επισκέπτη. Είναι ευρέως γνωστή για το παλιρροϊκό φαινόμενο της αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων κάθε έξι ώρες και αξίζει μια επίσκεψη  για την παρατήρηση αυτού του σπάνιου φυσικού φαινόμενου, ιδιαίτερα από την παλιά γέφυρα.Η πόλη της Χαλκίδας

Ο όμορφα διαμορφωμένος πεζόδρομος στην παραλία αποτελεί το κέντρο της ζωντάνιας της πόλης, από το πρωί εως αργά το βράδυ, με τα πολυάριθμα σύγχρονα καφέ και εστιατόρια που βρίσκονται κατά μήκος της προκυμαίας. Στο τέλος της παραθαλάσσιας διαδρομής τις εντυπώσεις κερδίζει το Κόκκινο Σπίτι, το νεοκλασικό κτίριο με τα πήλινα αγάλματα στην κορυφή αλλά και το επιβλητικό Δημαρχείο, νεοκλασικό μέγαρο του 1908. Στην κορυφή του λόφου της Κανήθου ξεχωρίζει το ενετικό κάστρο του Καράμπαμπα με θέα όλη την πόλη και τον Ευβοϊκό κόλπο.
Στη Χαλκίδα, αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Ενετικό Υδραγωγείο, το Λαογραφικό Μουσείο, τον τάφο του Σκαρίμπα στο Κάστρο Καράμπαμπα και τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Πολύ κοντά στην πόλη της Χαλκίδας βρίσκεται η Νέα Αρτάκη, το Λευκαντί, η Νέα Λάμψακος και η Δροσιά, προορισμοί ιδανικοί για ολόφρεσκα θαλασσινά. Για αυτούς που θα βρεθούν κοντά στο Βαθύ της Αυλίδας, επιβάλλεται μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο με τον περίφημο Ναό της Αρτέμιδος.


Πηγές γνώσεων: www.visitgreece.gr, www.evia-guide.gr